Perutusan Pengarah Urusan Semperna Sambutan Hari Raya Aidilfitri 1435H/2014

IKU” Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin ”

Warga Isma Karisma yang dikasihi,

Alhamdulillah, bersyukur kita kepada Allah S.W.T. kerana dengan berkat nikmat yang dilimpahkan-Nya, sekali lagi kita dapat merayakan Hari Raya ‘Aidilfitri pada 1 Syawal 1435H yang bakal tiba beberapa hari lagi. Daripada bulan Ramadhan yang penuh kerahmatan, insya’Allah, kita akan menganjak kepada bulan Syawal pula yang merupakan simbol kemenangan bagi umat Islam.

Di kesempatan ini, saya ingin merakamkan penghargaan saya kepada semua kakitangan Isma Karisma atas pengorbanan, komitmen, dan kerjasama yang padu demi memastikan kejayaan program-program Isma Karisma sepanjang Ramadhan tahun ini.

Warga Isma Karisma yang dihormati,

Bersyukur kita kerana dilimpahkan rezeki daripada Allah S.W.T untuk memeriahkan lagi sambutan ’Aidilfitri kita. Akan tetapi, kesederhanaan haruslah diterapkan dalam diri terutamanya dalam persiapan perayaan kita. Lebih-lebih lagi dengan keadaan saudara-saudara kita di bumi Palestine yang sedang diduga dan diuji dengan dahsyatnya. Kesederhanaan dalam semua aspek yang dipraktikkan dalam bulan Ramadhan harus kita kekalkan.

“Dan berikanlah kepada kerabatmu, dan orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau- lampau.”

(Al-Isra: 26)

Saya juga ingin mengambil kesempatan di sini untuk menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga dan rakan-rakan mangsa nahas kapal terbang MH17 baru-baru ini. Sesungguhnya tragedi ini meninggalkan kesan yang mendalam di hati seluruh rakyat Malaysia. Marilah kita bersama sedekahkan Al-Fatihah kepada mangsa Muslimin dan Muslimat nahas kapal terbang tersebut. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh-roh mereka.

Warga Isma Karisma yang dikasihi,

Saya dan barisan pengurusan Isma Karisma ingin mengucapkan selamat pulang ke kampung kepada seluruh warga kerja. Utamakan keselamatan dan pandulah dengan cermat. Raikan ‘Aidilfitri dengan ria bersama-sama keluarga dan sahabat handai sambil mengeratkan silaturrahim dan ukhuwwah sesama kita.

Saya juga ingin mengambil kesempatan di sini untuk memohon maaf sekiranya dalam proses kita menjalankan tugas dan amanah bagi memajukan Isma Karisma, terdapat kata-kata mahupun perlakuan yang telah mengguris hati dan perasaan. Saya turut berdoa agar kita akan terus dilindungi dan dirahmati Allah S.W.T. sepanjang masa, dan insya’Allah, bersama, kita meningkatkan lagi prestasi Bank ini.

Kepada saudara-saudari kaum Muslimin dan Muslimat, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan semoga kita semua sentiasa mendapat hidayah-Nya. Kepada saudara-saudari yang bukan Islam, selamat beristirehat dan bersamalah bergembira menziarahi sahabat handai anda.

Utusan Pengarah Urusan ” Selamat Menyambut HARI PEKERJA 2014 “

Pengarah Urusan

Assalamualaikumusalam…

Warga kerja Isma Karisma yang dikasihi,

“Pekerja Berinovasi Pemacu Transformasi”, tema Hari Pekerja 2014 amat bertepatan dengan budaya kerja kini, yang juga telah membawa kepada kecemerlangannya. Alhamdulillah, kita diberi kesempatan lagi untuk menyambut Hari Pekerja pada tahun ini.

Sebelum saya meneruskan utusan ini, izinkan saya menyampaikan ucapan terima kasih di atas komitmen semua, bakat serta kemahiran, kerja keras dan khidmat cemerlang anda terhadap Isma Karisma khususnya, dan industri pembinaan secara amnya.

Saya turut memanjangkan syukur ke hadrat Ilahi atas pemberian rezeki kepada Isma Karisma dengan catatan keuntungan positif bagi Tahun Kewangan 2013. Sekali lagi jutaan terima kasih kepada semua warga kerja yang telah berjaya merealisasikan sasaran Isma Karisma dari segi perniagaan dan tanggungjawab korporatnya.

Usaha ini adalah bagi memanifestasikan budaya kerja cemerlang yang menitikberatkan nilai-nilai yang baik ke arah tingkah laku dan pelaksanaan kerja yang berkesan pada setiap peringkat perkhidmatan, tanpa mengambil kira sama ada dilakukan bagi mencapai sesuatu matlamat ataupun dalam melaksanakan rutin perkhidmatan seharian. Keberkesanan sesuatu kerja yang menghasilkan kecemerlangan itu boleh dinilai antaranya dari segi kos, masa, keselesaan dan kepuasan pelanggan.

Setiap pekerja perlu juga menjaga dan meningkatkan prestasi dirinya dalam menjalankan amanah pekerjaannya yang disusuli dengan kenaikan kualiti kerja. Industri pembinaan secara umum telah menjadi lebih canggih dan berada dalam pencarian berterusan yang inovatif dan cekap. Dengan pasaran yang semakin kompetitif, faktor pembeza utama di sini ialah kecemerlangan khidmat pelanggan.

Ingatlah bahawa bukan kerana kurangnya kemampuan yang melemahkan kehidupan, tetapi tidak cukupnya kesungguhan untuk menggunakan kemampuan yang ada.

Sabda Rasulullah S.A.W., yang bermaksud : “Sesungguhnya Allah S.W.T menyukai seorang hamba yang apabila dia melakukan kerja, dia melaksanakannya dengan itqan (memperelok) kerjanya.”
(Riwayat al-Baihaqi)

Selamat menyambut Hari Pekerja kepada semua warga kerja Isma Karisma.

Mohammad Ismawee Ismail
Pengarah Urusan
Isma Karisma Ultimate Sdn Bhd

Ucapan Pengerusi Kelab Kebajikan & Rekreasi Isma Karisma

AYAHTuan Haji Ismail Bin Hj Ishak

Bismillahirahma`nirrahim…

Assalamualaikum`warohmatullahi`wabarokatuh…

Warga Isma Karisma yang dihormati,

Di kesempatan ini, saya ingin mengumumkan bahawa selaras dengan penjenamaan semula Isma Karisma Ultimate Sdn Bhd, maka tertubuhnya kelab yang dikenali sebagai KELAB KEBAJIKAN & REKREASI ISMA KARISMA pada 19 November 2013.

Kelab Kebajikan & Rekreasi Isma Karisma dan Isma Karisma Ultimate Sendirian Berhad / Isma Karisma Enterprise kini merupakan ‘smart partnership’ yang saling melengkapi antara satu sama lain berganding bahu menunaikan tanggungjawab terhadap masyarakat amnya dan warga Isma Karisma khususnya.

Justeru itu walaupun keahlian adalah terbuka kepada semua warga Isma Karisma, adalah wajar sekiranya kesemua warga Isma Karisma menjadi ahli Kelab. Dengan itu juga saya ingin menyeru kepada warga kerja Isma Karisma yang belum menjadi ahli agar berbuat demikian secepat mungkin, supaya keseluruhan warga Isma Karisma dapat menyumbang dan mengambil bahagian disamping menikmati ganjaran bersama-sama dalam semua program-program yang akan menyusuli.

Informasi lanjut mengenai operasi dan aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan, boleh didapati diportal Isma Karisma Ultimate.

Marilah kita semua pada keseluruhannya bersama-sama menjayakan misi Kelab Kebajikan ini demi kebaikan dan kesejahteraan ahli dan masyarakat disamping memartabatkan lagi jenama Isma Karisma.

Sekian terima kasih

Wasalam`warohmatullahi`wabarokatuh…